ЕКСПОРТНИЙ ПОТЕНЦІАЛ АГРАРНОЇ ПРОДУКЦІЇ УКРАЇНИ: СУЧАСНИЙ СТАН, РИЗИКИ ТА НАПРЯМИ РОЗВИТКУ - ВДОВИЧЕНКО, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз експортного потенціалу аграрної продукції України в умовах структурних трансформацій аграрного сектору, війни та глобальних змін у світовій торговельній системі. Показано, що аграрна продукція залишається одним із провідних джерел валютних надходжень до державного бюджету, а її експортна орієнтація визначає загальну динаміку розвитку аграрної економіки. Разом з тим встановлено, що існуюча сировинна модель експорту значною мірою обмежує можливості диверсифікації ринків, формування доданої вартості в межах країни, забезпечення стійкості торговельної діяльності та досягнення цілей сталого розвитку. У статті систематизовано основні виклики, які постали перед експортним сектором України в 2022–2024 роках: руйнування логістичної інфраструктури, блокування портів, зростання витрат на транспортування, втрата традиційних ринків збуту, зниження інвестиційної привабливості, нестабільність державної експортної політики, високі ризики контрактування та кредитування. Дослідження охоплює аналіз структури експорту, основних товарних груп, регіонального спрямування поставок та особливостей сертифікаційних вимог у країнах-партнерах. Обґрунтовано необхідність стратегічної переорієнтації агроекспорту на продукти з високою доданою вартістю, органічну та нішеву продукцію, розширення присутності на ринках країн Азії, Африки та Близького Сходу. Виокремлено перспективні напрями державної підтримки: запровадження механізмів експортного страхування, логістичне субсидування, просування бренду країни походження, гармонізація стандартів із вимогами ЄС, розвиток електронних платформ для агроекспортерів. У статті підкреслено, що повоєнна відбудова відкриває вікно можливостей для реструктуризації аграрного експорту на засадах технологічної модернізації, екологічної відповідальності, інституційного зміцнення та інтеграції до глобальних ланцюгів створення вартості. Результати дослідження можуть бути використані при розробці національної експортної стратегії, регіональних програм підтримки експорту та плануванні зовнішньоекономічної політики аграрного сектору.