РИНКОВА КОНЦЕНТРАЦІЯ ТА ЦІНОВА ДИСКРИМІНАЦІЯ В ЕНЕРГЕТИЧНОМУ СЕКТОРІ УКРАЇНИ - ГОНЧАР, Ольга; МОРОЗ, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено явище монополізації енергетичного сектору України, що охоплює електроенергетику, нафтогазову галузь та систему теплопостачання. Проаналізовано структурно-економічні ознаки монополізації, сучасний стан концентрації ринків енергетичних послуг, а також поведінкові маркери ринкової влади. Визначено ключові фактори, що зумовлюють домінування окремих суб’єктів у відповідних сегментах, і окреслено наслідки для конкурентних умов та ефективності функціонування енергетичного комплексу. Обґрунтовано необхідність застосування кількісних інструментів оцінювання – індексу Герфіндаля–Гіршмана та показників цінової дискримінації – для комплексної діагностики ступеня монополізації з урахуванням як структурних, так і поведінкових аспектів.