ОСОБЛИВОСТІ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ В ІНСТИТУЦІЙНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ ЄС - СВИНАРЕНКО, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено інституційні механізми регулювання вищої освіти (ВО) ЄС та особливості інтеграції України у середовище освітнього простору ЄС. Розкрито роль ключових європейських інституцій у формуванні політики, забезпеченні якості ВО та підтримці академічної мобільності. Окреслено основні напрями реформ в українській системі ВО, включаючи участь у Болонському процесі (БП), академічну мобільність, цифровізацію та інтернаціоналізацію ВО. Визначено виклики та стратегічні пріоритети подальшої інтеграції України в інституційне середовище освітнього простору ЄС. Показано, що система регулювання ВО ЄС є децентралізованою та орієнтованою на гармонізацію стандартів та забезпечення якості ВО через співпрацю на різних рівнях.