ОПТИМІЗАЦІЯ ВНУТРІШНІХ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ ПІДПРИЄМСТВА ПРИ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ КЛІЄНТООРІЄНТОВАНОСТІ БІЗНЕСУ НА СПОЖИВЧОМУ РИНКУ - СКОРОБОГАТОВА, Анна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Встановлено, що в умовах посилення динамічності споживчого ринку, зростання інтенсивності конкурентної боротьби, прискорення змін у структурі попиту та підвищення вимог споживачів до якості сервісної взаємодії оптимізація внутрішніх бізнес-процесів підприємства набуває операційного та стратегічного значення. Доведено, що сучасна клієнтоорієнтованість має розглядатись через узгодженість усіх внутрішніх процедур, інформаційних потоків, управлінських рішень і ресурсних трансформацій, спрямованих на створення, підтримку та відтворення споживчої цінності. Обґрунтовано, що внутрішні бізнес-процеси виступають прихованою інфраструктурою клієнтського досвіду, а їхня неузгодженість, надмірна фрагментарність, дублювання функцій, інформаційні розриви, тривалі погоджувальні процедури та недостатня інтеграція між підрозділами безпосередньо трансформуються у зниження швидкості обслуговування, погіршення якості комунікації, втрату довіри клієнтів і послаблення конкурентних позицій підприємства. Розроблено теоретико-прикладне бачення оптимізації внутрішніх бізнес-процесів як цілеспрямованого управлінського впливу, що передбачає не механічне скорочення витрат або спрощення окремих операцій, а системну перебудову внутрішньої архітектоніки діяльності підприємства відповідно до логіки створення цінності для споживача. Встановлено, що результативність окремого бізнес-процесу не може оцінюватися ізольовано від його місця у загальному ланцюгу формування клієнтського досвіду, оскільки локальна ефективність функціонального підрозділу не гарантує позитивного кінцевого результату за відсутності міжфункціональної узгодженості. Доведено необхідність переходу від традиційного функціонального підходу до процесного бачення діяльності підприємства, за якого всі структурні елементи бізнесу розглядаються як взаємопов’язані ланки єдиного циклу створення, передачі та підтримки споживчої цінності. Обґрунтовано, що ключовими напрямами оптимізації внутрішніх бізнес-процесів підприємства в умовах клієнтоорієнтованого розвитку є усунення операцій, які не створюють цінності для споживача. Встановлено, що клієнтоорієнтована оптимізація внутрішніх бізнес-процесів має базуватися на поєднанні процесного, системного, маркетингового та цифрового підходів. Доведено, що саме інтеграція внутрішньої процесної результативності та зовнішньої клієнтської цінності забезпечує підприємству можливість швидше реагувати на зміни ринкової кон’юнктури, підвищувати стабільність повторних продажів, зміцнювати довіру споживачів і формувати сталі конкурентні переваги на споживчому ринку.