РОЗВИТОК ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ ЄС У ГЛОБАЛЬНОМУ КОНТЕКСТІ - ІВАНЦОВ, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Розглядаючи розбудову цифрової економіки (ЦЕ) як один із центральних пріоритетів стратегії ЄС, варто акцентувати увагу на зовнішньому аспекті її розвитку. Це зумовлено перетворенням цифрової трансформації (ЦТ) на чинник конкурентоспроможності, зростання та стійкості економіки в умовах глобалізації. Об’єднаний ЄС орієнтований на зміцнення позицій як глобального гравця, захист спільних інтересів країн-членів та поширення власного підходу до цифровізації у світі. Це важливо для України з точки зору розбудови власної ЦЕ, прискорення євроінтеграції та вироблення стратегії включення у світовий цифровий порядок. Метою роботи є виявлення особливостей розвитку ЦЕ ЄС у сучасному глобальному контексті. Акцентовано увагу на важливості набуття ЄС цифрового суверенітету, що є багатоаспектним завданням. Наголошено на тому, що існує потреба у більшій орієнтації на глобальне лідерство та активності на світовій арені. Тому визначено сильні та слабкі сторони ЄС у цифровій сфері порівняно з іншими глобальними гравцями. Сфокусовано увагу на специфіці правового регулювання цифрової галузі, відставанні ЄС від США та КНР у прикладних розробках, інноваціях і виробництві напівпровідників. За допомогою Глобального індексу конкурентоспроможності талантів доведено, що ЄС наразі поступається у боротьбі за людський капітал. Показано відставання ЄС у фінансуванні розробок передових інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ). Водночас звертається увага на позитивні зрушення, зокрема у впровадженні ІКТ бізнесом та досягненнях ряду європейських компаній. Виокремлюючи основні напрями зміцнення цифрового суверенітету, відзначено необхідність особливої уваги до підвищення рівня цифрової конвергенції країн-членів, про проблемність якої свідчать показники Індексу розвитку ІКТ. Оцінено позиції ЄС у міжнародній торгівлі ІКТ-послугами та ІКТ-товарами, що, попри позитивні зміни, підтверджує необхідність зменшення залежності від імпорту. На покращення позицій ЄС у світі спрямована його нова Міжнародна цифрова стратегія, яка визначає шляхи посилення внутрішньої спроможності та підтримки бізнесу, досягнення самостійності й глобального лідерства.