ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ МОДЕЛЕЙ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ УНІВЕРСИТЕТІВ У КОНТЕКСТІ ІНТЕРНАЦІОНАЛІЗАЦІЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ І СЛОВАЧЧИНИ - АЖАЖА, Марина; НЕСТОРЕНКО, Тетяна; ПЕЛІОВА, Яна; КОЙНАШ, Марина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті здійснено порівняльний аналіз моделей підприємницьких університетів України та Словаччини в контексті інтернаціоналізації вищої освіти. Обґрунтовано, що в сучасних умовах інтернаціоналізація виступає системоутворювальним чинником трансформації університету, сприяє підвищенню якості освіти, розвитку академічної мобільності, міжнародного партнерства, інноваційної діяльності та конкурентоспроможності закладів вищої освіти. Визначено, що українська модель підприємницького університету має переважно програмно-стратегічний характер і орієнтована на формування людського капіталу, створення інтелектуального продукту, розвиток інновацій та міжнародної співпраці. Водночас словацька модель тяжіє до системно-інституційного типу, в межах якого акцент зроблено на формуванні сприятливої інституційної архітектури, розширенні автономії, посиленні відповідальності, підвищенні якості управління та міжнародної відкритості. У статті виявлено спільні риси та відмінності розвитку підприємницьких університетів у двох країнах, охарактеризовано роль нормативно-правових і стратегічних документів у забезпеченні інтернаціоналізації вищої освіти, а також окреслено практичні можливості використання результатів дослідження для вдосконалення стратегій розвитку університетів. Доведено, що поєднання підприємницької моделі університету з інструментами інтернаціоналізації створює підґрунтя для модернізації систем вищої освіти України та Словаччини відповідно до сучасних європейських тенденцій.