ОПТИМІЗАЦІЯ ОПЕРАЦІЙНИХ ВИТРАТ У СИСТЕМІ МЕНЕДЖМЕНТУ ОРГАНІЗАЦІЇ - СТЕФАНИШИН, Лілія; ЯБЛОНЬ, Володимир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено теоретико-прикладні засади оптимізації операційних витрат у системі менеджменту організації в умовах воєнної економіки та підвищеної невизначеності зовнішнього середовища. Обґрунтовано, що ефективне управління витратами трансформується у ключовий інструмент забезпечення економічної стійкості, безперервності діяльності та конкурентоспроможності вітчизняних підприємств реального сектору. Визначено та систематизовано провідні напрями оптимізації операційних витрат (підвищення енергоефективності та енергетичної автономії, раціоналізація логістики та ланцюгів постачання, цифровізація бізнес-процесів, оптимізація витрат на персонал і підвищення продуктивності праці, впровадження lean-підходів у виробничі процеси). Доведено, що комплексне застосування запропонованих підходів забезпечує зниження операційних витрат, підвищення ефективності використання ресурсів, зростання адаптивності підприємств до змін зовнішнього середовища та зміцнення їх економічної безпеки. Сформовано узагальнену структурно-логічну модель оптимізації операційних витрат у системі менеджменту організації, яка відображає взаємозв’язок між напрямами, інструментами їх реалізації та отриманими результатами. Практична значущість отриманих результатів полягає у можливості їх використання для обґрунтування управлінських рішень щодо підвищення ефективності діяльності вітчизняних суб’єктів господарювання у воєнний та повоєнний періоди розвитку економіки України.