АСИМЕТРІЯ ОБЛІКОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ЦИФРОВІ АКТИВИ - СЕМЕНОВА, Світлана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Стаття присвячена дослідженню асиметрії облікової інформації про цифрові активи як системного явища, що формується під впливом нормативної невизначеності, методологічних обмежень та технологічних особливостей функціонування цифрових інструментів. Метою роботи є виявлення причин, форм прояву та наслідків інформаційної асиметрії у сфері обліку цифрових активів і обґрунтування напрямів її мінімізації у фінансовій та нефінансовій звітності. У процесі дослідження застосовано методи системного аналізу, узагальнення наукових підходів, порівняльного аналізу нормативних документів та структурної систематизації чинників впливу. Узагальнено міжнародні регуляторні підходи, зокрема положення стандартів IASB, FASB, MiCAR, DORA, наукові напрацювання щодо класифікації, оцінки та розкриття цифрових активів у контексті інформаційної прозорості. Виявлено, що основними джерелами асиметрії є варіативність трактування економічної сутності цифрових активів, складність визначення справедливої вартості в умовах обмеженої ліквідності ринку, неповне розкриття технологічних та операційних ризиків, а також недостатня уніфікація облікових підходів. Запропоновано систематизацію причин, форм прояву та практичних напрямів мінімізації асиметрії через удосконалення критеріїв визнання, застосування ієрархічних моделей оцінки, посилення вимог до розкриття інформації та зміцнення процедур внутрішнього контролю й аудиту. Практичне значення дослідження полягає у формуванні концептуальних засад для підвищення прозорості фінансової звітності та забезпечення повноти й обґрунтованості розкриття інформації про цифрові активи. Запропоновані положення можуть бути використані при вдосконаленні нормативного регулювання, оновленні облікової політики підприємств та в подальших наукових дослідженнях у сфері обліку і розкриття цифрових активів.