ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНОЇ СПРОМОЖНОСТІ ТЕРИТОРІЙ УКРАЇНИ ЯК ЧИННИК ПІДВИЩЕННЯ ЇХ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - БІРЮКОВ , Єгор; ГАВРОНСЬКИЙ , Артем; ТУЛЬЧИНСЬКА , Світлана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено сучасний стан та перспективи інноваційного розвитку територій України в умовах воєнного часу та повоєнної відбудови. Проаналізовано динаміку позицій України за показниками Глобального інноваційного індексу, що дало можливість оцінити тенденції інноваційної спроможності країни у міжнародному вимірі. Обґрунтовано, що поряд із воєнними чинниками на інноваційний розвиток територій впливають системні проблеми інституційного та організаційного характеру. Наголошено на необхідності формування дієвих механізмів відновлення інноваційного потенціалу регіонів із урахуванням безпекових викликів та потреб інтеграції до Європейського економічного простору. Визначено пріоритетні напрями інноваційного розвитку в контексті повоєнної відбудови держави, реалізація яких має здійснюватися на засадах цифровізації, впровадження інноваційних рішень та розвитку смарт-спеціалізації регіонів. Обґрунтовано, що стратегічною основою повоєнної модернізації економіки може стати формування в Україні інноваційного хаба як комплексної платформи розвитку науково-технологічних рішень, що потребує консолідації зусиль держави, бізнесу, науки та міжнародних партнерів, удосконалення механізмів захисту інвесторів, зниження рівня бюрократії та створення сприятливого інституційного середовища.