СТРУКТУРА АГРОСЕКТОРУ УКРАЇНИ ДО ТА ПІД ЧАС ВІЙНИ – ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ - СТОЛЯРЧУК, Надія; ЧУБА, Роман (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Стаття присвячена комплексному аналізу структури аграрного сектору України до та під час війни з метою виявлення ключових економічних трансформацій. Здійснено порівняльний аналіз руйнувань інфраструктури агросектору України у розрізі форм господарювання. Встановлено, що найбільших втрат та збитків зазнали малі та середні фермерські господарства. Здійснено вартісну оцінку руйнувань агросектору України у розрізі форм господарювання станом після 2022 року: особисті селянські господарства – 5–8 %, фермерські господарства (малі та середні) – 11–18 %, великі агропідприємства – 5–10 %. Здійснено узагальнюючий вплив війни на конкурентоспроможність та інноваційність агросектору України.