ОПТИМІЗАЦІЯ ТОВАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ЛОГІСТИЧНИХ ЛАНЦЮГІВ ЗБУТУ ГОСПОДАРСЬКИХ ТОВАРІВ НА ЗАСАДАХ НЕЙРОМАРКЕТИНГУ - БОРИСОВА, Тетяна; ДУДАР, Володимир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено трансформацію поведінки споживачів в умовах цифровізації та обґрунтовано зростання ролі нейромаркетингу як міждисциплінарного інструменту аналізу підсвідомих детермінант купівельних рішень. Метою статті було виявлення векторів використання нейромаркетингу як інструменту оптимізації товарної політики і логістичних ланцюгів збуту товарів. Були використані такі методи: графічний метод; економіко-математичне моделювання; системний аналіз; статистичний аналіз; метод порівняльного аналізу; узагальнення. Доведено, що традиційні підходи маркетингової аналітики є недостатніми для пояснення ірраціональної природи вибору в онлайн-середовищі, де емоційні реакції домінують над раціональними оцінками. Визначено, що інтеграція нейромаркетингових методів із технологіями штучного інтелекту та машинного навчання забезпечує підвищення точності прогнозування попиту, сегментації споживачів і персоналізації маркетингових впливів. Запропоновано концепцію “нейромаркетинг-нейропопит-адаптивний ланцюг постачання”, у межах якої попит інтерпретується як результат взаємодії нейрокогнітивних реакцій, поведінкових і контекстних факторів. Введено категорію “нейропопит” як інтегральний показник, що відображає реальні наміри споживачів. Під нейропопитом ми розуміємо сукупність потенційних і реалізованих споживчих рішень, підкріплених фінансовою спроможністю, які формуються під впливом підсвідомих нейрофізіологічних процесів і реакцій людини. Розроблено економіко-математичну модель, яка формалізує процеси формування, прогнозування та трансформації попиту у управлінські рішення щодо асортименту, запасів, логістики та каналів збуту. Обґрунтовано доцільність створення системи управління із замкненим контуром зворотного зв’язку, що забезпечує адаптивність ланцюгів постачання до змін ринкового середовища. Нейромаркетингові дослідження у сегменті пластмасових господарських товарів виявляють домінування візуальних стимулів та інтуїтивного вибору. Отримані нейродані забезпечують точніше прогнозування попиту, що дозволяє оптимізувати асортимент, управління запасами та параметри ланцюгів постачання. Результати дослідження мають теоретичну та практичну значущість для підвищення ефективності логістичними процесами.