РОЛЬ ПРОЄКТНОГО КОНСАЛТИНГУ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ЕФЕКТИВНОСТІ БІЗНЕС-РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ - ЧАЙКОВСЬКА, Інна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено роль проєктного консалтингу у забезпеченні ефективності бізнес-розвитку підприємств у сучасних умовах нестабільного та турбулентного бізнес-середовища. Обґрунтовано, що проєктний консалтинг, на відміну від традиційних консультаційних підходів, орієнтований не лише на формування управлінських рекомендацій, а й на результативну реалізацію стратегічних змін у межах конкретних проєктів розвитку. Розкрито теоретико-методологічні засади проєктного консалтингу та визначено його місце в системі управління бізнес-розвитком підприємств. Доведено, що проєктний консалтинг забезпечує перетворення стратегічних цілей підприємства у вимірювані результати через застосування інструментів управління проєктами, ризиками, змінами та взаємодією із зацікавленими сторонами. Охарактеризовано основні інструменти проєктного консалтингу на різних етапах життєвого циклу проєктів та їх вплив на підвищення ефективності, гнучкості та стійкості бізнес-розвитку. Запропоновано авторську концептуальну модель проєктного консалтингу як механізму забезпечення ефективності бізнес-розвитку, що відображає процес трансформації стратегічних викликів бізнес-середовища у результати розвитку підприємства. Обґрунтовано циклічний характер проєктного консалтингу як безперервного процесу бізнес-розвитку, що поєднує реалізацію проєктів із трансфером управлінських компетентностей. Розроблено багатовимірну модель оцінювання ефективності проєктного консалтингу, яка інтегрує економічні, проєктні, управлінські та стратегічні показники результативності. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості використання проєктного консалтингу як інструменту забезпечення керованості змін, підвищення адаптивності та довгострокової стійкості підприємств.