ФОРМУВАННЯ ПОДАТКОВОЇ БАЗИ КОНТРОЛЬОВАНИХ ІНОЗЕМНИХ КОМПАНІЙ: ОБЛІКОВИЙ ТА РЕГУЛЯТОРНИЙ АСПЕКТИ - НЕГОДА, Юлія; ЛАБЕНКО, Олександр; ДОЛЖЕНКО, Інна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено теоретичні та прикладні аспекти формування податкової бази контрольованих іноземних компаній у контексті інтеграції бухгалтерського обліку та міжнародного податкового регулювання. Розкрито економічну сутність правил КІК як інструменту протидії розмиванню податкової бази та переміщенню прибутків у глобалізованій економіці. Проаналізовано регуляторні підходи OЕСР і Європейського Союзу до визначення скоригованого прибутку та їх імплементацію в Україні відповідно до змін податкового законодавства. Особливу увагу приділено обліковим аспектам трансформації фінансової звітності іноземних компаній, проблемам гармонізації стандартів обліку, валютної трансформації показників і визначення економічної сутності операцій. Обґрунтовано обліково-аналітичну модель формування податкової бази КІК, що поєднує обліковий, аналітичний і регуляторний блоки. Визначено вплив воєнних умов на практику застосування КІК та появу феномену «антикризових КІК» як інструменту адаптації бізнесу. Запропоновані підходи спрямовані на підвищення податкової прозорості, зниження податкових ризиків, удосконалення податкового адміністрування, розвиток цифрового комплаєнсу та гармонізацію національної практики з європейськими стандартами регулювання міжнародної економічної діяльності.