БЕЗПЕКОСТІЙКІСТЬ ТА БЕЗПЕКОСПРОМОЖНІСТЬ ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ЯК ОСНОВНІ ЕЛЕМЕНТИ КОНЦЕПЦІЇ БЕЗПЕКООРІЄНТОВАНОГО УПРАВЛІННЯ - ГАРБУЗЮК, Валерій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
В статті актуалізовано питання застосування сучасних підходів до функціонування закладів охорони здоров’я, а саме, особливості запровадження нової організаційно-економічної моделі функціонування медичних установ. Авторами зазначено, що використання існуючої моделі зумовило накопичення системних проблем та не давало змоги ефективно забезпечувати доступ громадян до якісної та доступної медичної допомоги. В досліджені обґрунтовано необхідність розроблення методологічних засад концепції безпекоорієнтованого управління закладами охорони здоров’я, що передбачає уточнення категорійного апарату, об’єктивізації цілей та завдань, розроблення відповідного механізму, цільових індикаторів та інструментарію. Наявність зазначених аспектів зумовлює актуальність цього дослідження. Авторами дослідження наведено власне визначення таких категорій як «безпекостійкість», «безпекоспроможність», «ландшафт небезпеки».