ОПТИМІЗАЦІЙНА МОДЕЛЬ РОЗПОДІЛУ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ З УРАХУВАННЯМ РИЗИКІВ - ЄПІФАНОВА, Ірина; ШЕВЧУК, Євген (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті розроблено оптимізаційну модель розподілу фінансових ресурсів підприємства між інвестиційними активами з урахуванням ризику. На основі теорії Марковіца та сучасних метрик ризику VaR і CVaR сформовано задачу оптимізації структури інвестиційного портфеля. Визначено оптимальну структуру розподілу для числового прикладу з п’яти класів активів. Проведено стрес-тестування та аналіз чутливості отриманого розв’язку до ключових параметрів моделі.