ОПТИМІЗАЦІЯ АСОРТИМЕНТНОЇ ПОЛІТИКИ НА ЗАСАДАХ КАТЕГОРІЙНОГО ПІДХОДУ: СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ТА ІНСТРУМЕНТИ - ШЕЛЕСТ, Олексій; ОБИДЄННОВА, Тетяна; ДЕМ’ЯНЕНКО, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено теоретичні та практичні аспекти оптимізації асортиментної політики підприємства на засадах категорійного менеджменту в умовах сучасних економічних трансформацій. Обґрунтовано, що посилення конкурентного тиску, цифровізація бізнес-процесів, зміна споживчих уподобань та розвиток омніканальних форматів торгівлі зумовлюють необхідність удосконалення традиційних підходів до управління асортиментом. Встановлено, що інтуїтивні методи формування товарного портфеля, орієнтовані переважно на короткострокові фінансові результати, не забезпечують достатньої гнучкості та стратегічної узгодженості управлінських рішень. Доведено, що категорійний підхід до управління асортиментом дозволяє розглядати товарну категорію як окрему стратегічну бізнес-одиницю, орієнтовану на задоволення конкретної споживчої потреби та створення довгострокової цінності для покупця. Визначено, що оптимізація асортиментної політики на основі категорійного менеджменту передбачає досягнення балансу між прибутковістю, оборотністю товарів, широтою асортименту та рівнем задоволення попиту. Особливу увагу приділено ролі сучасних аналітичних інструментів у процесі прийняття управлінських рішень. З’ясовано, що застосування ABC- та XYZ-аналізу, оцінювання маржинального прибутку, прогнозування попиту, аналізу товарооборотності та інтеграції маркетингових, фінансових і логістичних даних забезпечує підвищення ефективності управління товарними категоріями. У дослідженні узагальнено сучасні наукові підходи до оптимізації асортиментної політики та виявлено фрагментарність існуючих методологічних рішень, що обумовлює потребу у формуванні комплексної моделі управління асортиментом. Обґрунтовано необхідність узгодження стратегічних цілей підприємства з операційним управлінням товарними категоріями, а також адаптації категорійного менеджменту до умов цифрової трансформації та використання великих масивів даних. Встановлено, що впровадження категорійного підходу сприяє скороченню надлишкових запасів, підвищенню прибутковості товарних категорій, покращенню рівня задоволення споживачів і зміцненню конкурентних позицій підприємства. Практична цінність дослідження полягає у формуванні рекомендацій щодо удосконалення асортиментної політики на основі інтеграції сучасних інструментів аналітики та стратегічного управління. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням адаптивних моделей категорійного менеджменту в умовах цифровізації бізнес-середовища та застосуванням прогнозної аналітики на основі великих даних.