ІННОВАЦІЙНО-АДАПТИВНІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ ЕФЕКТИВНОЇ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ: ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ - ЧОБІТОК, Вікторія; ГНАТЧЕНКО, Єгор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено теоретико-методологічні засади формування інноваційно-адаптивних підходів до управління промисловими підприємствами в умовах цифрової трансформації економіки. Обґрунтовано, що сучасний етап розвитку бізнес-середовища характеризується високим рівнем турбулентності, макроекономічної нестабільності, цифровізації та швидких технологічних змін, які зумовлюють необхідність перегляду традиційних моделей корпоративного управління. Доведено, що жорстко регламентовані системи управління, орієнтовані переважно на ретроспективний аналіз інформації, втрачають ефективність у динамічному ринковому середовищі через наявність значних часових лагів між виникненням зовнішніх загроз і прийняттям управлінських рішень. Метою дослідження визначено теоретичне обґрунтування сутності інноваційно-адаптивних підходів до формування ефективної системи управління підприємствами на основі застосування методу структурно-декомпозиційного аналізу базових категорій. У межах дослідження проведено глибинний аналіз понять «цифровізація», «управління», «ефективна система», «адаптація» та «інновація». Встановлено, що ізольоване функціонування зазначених елементів не забезпечує достатнього рівня життєздатності підприємства в умовах невизначеності, тоді як їх інтеграція формує підґрунтя для створення проактивної системи управління. Запропоновано ієрархічну модель інноваційно-адаптивної системи управління, яка включає інформаційно-базовий рівень, заснований на ERP-системах, аналітичний рівень із використанням економіко-математичного моделювання, інноваційно-технологічний рівень, що передбачає впровадження технологій штучного інтелекту, OCR та RPA, а також управлінський рівень прийняття стратегічних рішень. Обґрунтовано, що сучасна ефективна система управління повинна поєднувати механізми швидкої адаптації бізнес-процесів до зовнішніх змін із постійним упровадженням інноваційних цифрових інструментів. У результаті наукового синтезу сформовано концепцію інноваційно-адаптивного управління як комплексної методології проактивного корпоративного розвитку, що дозволяє трансформувати корпоративні дані з інструменту фіксації історичних подій у базу для оцінювання ризиків та підтримки управлінських рішень у режимі реального часу. Практична значущість дослідження полягає у створенні теоретичного підґрунтя для підвищення конкурентоспроможності, стійкості та ефективності вітчизняних промислових підприємств у цифровому середовищі.