ФОРМУВАННЯ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОГО ПІДХОДУ ДО ОЦІНКИ РІВНЯ РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ - ХАРЧЕНКО, Павло (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено теоретичні та прикладні аспекти розвитку соціально-економічного підприємництва в умовах цифровізації економіки та трансформації сучасного бізнес-середовища. Обґрунтовано, що глобальна цифрова трансформація, посилення воєнних та макроекономічних викликів, нестабільність ринкового середовища й обмеженість ресурсів зумовлюють необхідність формування нових стратегічних підходів до управління соціально-економічними підприємствами. Визначено, що соціально-економічне підприємництво набуває стратегічного значення як інструмент поєднання економічної ефективності та суспільної цінності, сприяючи зміцненню соціальної згуртованості, формуванню локальних економічних екосистем та підтримці інноваційного розвитку. У дослідженні систематизовано сучасні наукові підходи до стратегічного розвитку підприємництва в умовах цифрової економіки та встановлено, що наявні методологічні підходи переважно орієнтовані на економічні аспекти функціонування бізнесу, тоді як специфіка соціально-економічного підприємництва в умовах цифровізації залишається недостатньо дослідженою. Доведено необхідність інтеграції цифрових інструментів у діяльність соціально-економічних підприємств з метою підвищення їх адаптивності, інноваційності та стійкості до зовнішніх ризиків. Запропоновано взаємопов’язані складові стратегічного механізму розвитку соціально-економічного підприємництва, серед яких виокремлено фінансову, технологічну, кадрову, соціальну та аналітичну компоненти. Обґрунтовано, що їх інтеграція забезпечує синергетичний ефект, який проявляється у підвищенні економічної результативності, соціальної відповідальності бізнесу та адаптивності підприємств до умов цифрової трансформації. Практична значущість дослідження полягає у можливості використання запропонованого науково-практичного підходу для підвищення конкурентоспроможності підприємств і забезпечення їх сталого розвитку в умовах післявоєнного відновлення економіки України.