ОЦІНКА ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ПРОЕКТІВ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ МЕТОДУ ІМІТАЦІЙНОГО МОДЕЛЮВАННЯ - ПИЛИПЯК , Олександр; БАКАЙ, Віталій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено зміст та методологічні засади економічної оцінки інвестиційних проектів. Проаналізовано основні підходи до визначення економічного ефекту, що ґрунтуються на оцінюванні його ключових складових, зокрема валового доходу, поточних витрат, амортизаційних відрахувань, витрат на обслуговування кредитів та інвестиційних витрат. Окрему увагу приділено порівнянню фінансових та економічних цін, що дозволяє поглиблено дослідити реальну вартість ресурсів і результатів проекту. Обґрунтовано доцільність застосування імітаційних моделей як інструменту підвищення точності та надійності оцінки економічної ефективності в умовах невизначеності. Визначено логічну послідовність проведення такої оцінки та продемонстровано її реалізацію на конкретному прикладі.