КУПІВЕЛЬНА ПОВЕДІНКА ПОКОЛІНЬ Z ТА ALPHA ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ТРАНСФОРМАЦІЮ СТРАТЕГІЙ МЕРЧАНДАЙЗИНГУ - РОЖКО, Віктор; ГРИГОРʼЄВА, Катерина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено особливості купівельної поведінки поколінь Z та Alpha, як нових ключових сегментів ринку споживачів. Проаналізовано їх поведінкові характеристики, фактори впливу на прийняття рішень про покупку та роль цифрового середовища у формуванні споживчих звичок. Визначено основні відмінності та спільні риси зазначених поколінь. Обґрунтовано вплив змін у купівельній поведінці на трансформацію стратегій мерчандайзингу, зокрема через розвиток омніканальних підходів, персоналізації та інтеграції цифрових технологій у торговельний простір. Запропоновано практичні рекомендації для підприємств щодо адаптації мерчандайзингових стратегій до нових умов.