МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО ФОРМУВАННЯ ТА ОЦІНЮВАННЯ ФАКТОРІВ ВПЛИВУ НА УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВ - ІСАЄНКО, Олексій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті обґрунтовано актуальність удосконалення управління інноваційно-інвестиційними процесами підприємств промислового сектору в умовах динамічних економічних трансформацій, зумовлених глобалізаційними процесами, технологічними змінами та внутрішніми викликами. В умовах нестабільності економічного середовища, зокрема воєнних дій та кризових явищ, ефективне управління інноваційно-інвестиційною діяльністю набуває визначального значення для забезпечення конкурентоспроможності, технологічного оновлення виробництва та сталого розвитку підприємств. Метою статті є дослідженні теоретичних засад управління інноваційними та інвестиційними процесами підприємств, обґрунтуванні підходів до ідентифікації та оцінювання факторів впливу, а також визначенні їх значення для підвищення ефективності розвитку підприємств промислового сектору в сучасних економічних умовах. Доведено, що розвиток підприємств промислового сектору значною мірою залежить від комплексної взаємодії факторів різного рівня – макроекономічного, галузевого та внутрішнього. У роботі акцентовано увагу на ролі інноваційного потенціалу, інвестиційної активності, рівня цифровізації та ефективності інституційного середовища як ключових чинників розвитку підприємств. У дослідженні сформовано методичний підхід до формування та оцінювання факторів впливу, який базується на інтеграції системного, інституційного та ресурсного підходів і відображає взаємозв’язок між зовнішнім середовищем, галузевими умовами, внутрішнім потенціалом підприємства та результатами його діяльності. Запропонований підхід дозволяє систематизувати фактори впливу, визначити їх ієрархію та оцінити характер їх взаємодії. Отримані результати сприятимуть підвищенню ефективності управління підприємствами промислового сектору, посиленню їх інноваційної активності, зростанню конкурентоспроможності та забезпеченню стійкого розвитку в умовах сучасних економічних викликів.