ПРЕДИКТИВНА АРХІТЕКТУРА ДЛЯ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ВІДМИВАННЯ КОШТІВ У МИТНОМУ КОНТРОЛІ - ДУМАНСЬКА, Ілона (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У цій статті розроблено комплексну предиктивну архітектуру для управління ризиками відмивання грошей у митному контролі, що ґрунтується на інтеграції штучного інтелекту (ШІ), машинного навчання та data‑driven методології. Дослідження розглядає системні обмеження традиційних підходів до боротьби з відмиванням грошей, заснованих на правилах, які залишаються реактивними, фрагментованими та неефективними в контексті зростаючої цифровізації, розширення світової торгівлі та ускладнення практик незаконних фінансових схем, включаючи відмивання грошей на основі торгівлі та транскордонних тіньових потоків. У дослідженні пропонується багаторівнева хмарна архітектурна структура, яка поєднує федеративне глибоке навчання, інтерпретований ШІ та прогнозну аналітику, щоб забезпечити виявлення аномалій у режимі реального часу, ймовірнісну оцінку ризиків та проактивну ідентифікацію підозрілих транзакцій та торговельних операцій. Архітектура включає ключові функціональні модулі, включаючи системи єдиного вікна на основі ШІ, механізми виявлення аномалій, інструменти поведінкового профілювання та автоматизовані механізми перевірки вантажів, що забезпечують повне охоплення потоків фінансових, митних та логістичних даних. Інтеграція поясненого ШІ забезпечує прозорість, інтерпретованість та аудитність алгоритмічних рішень, підтримуючи дотримання нормативних вимог та зміцнюючи довіру до систем нагляду на основі ШІ. У дослідженні також формалізовано ключові параметри впровадження, включаючи якість даних та сумісність, продуктивність та адаптивність моделі, хмарну інфраструктуру, стійкість до кібербезпеки та рамки управління, що визначають підзвітність та інституційну координацію. Результати підтверджують, що інтеграція прогнозної аналітики, федеративного ШІ та інтерпретованих систем відповідності дозволяє перейти від реактивного зіставлення правил до проактивного аналізу ризиків, посилюючи митний нагляд, покращуючи виявлення тіньових фінансових потоків та підтримуючи стійкість та прозорість світових торговельних та фінансових систем.