ПРИНЦИПОВІ ВИМОГИ АКАДЕМІЧНОЇ ДОБРОЧЕСНОСТІ ЩОДО ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЙ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В НАУКОВИХ ПУБЛІКАЦІЯХ - ФЕДИШИН, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті розглянуто, як академічна доброчесність змінюється під впливом активного використання технологій штучного інтелекту під час підготовки наукових публікацій. Розкрито суть академічної доброчесності як не просто набору етичних норм і правил, які регулюють наукову діяльність, але як системи, яка постійно змінюється під впливом нових викликів, зокрема появи інструментів для генерації текстів, обробки даних, аналізу результатів і підготовки наукових висновків через штучний інтелект. У дослідженні розглянуто основні ризики порушення принципів авторства, випадки плагіату, перекручення або фабрикація результатів дослідження, а також зниження особистої відповідальності дослідника за кінцевий науковий продукт. Вказано на необхідності чіткого розмежування внеску науковця та автоматизованих систем у створенні наукового змісту. У роботі підкреслено, що дотримання принципів достовірності, об’єктивності та відповідальності стає ще важливішим із розвитком новітніх технологій. У статті подано статистичні дані щодо використання штучного інтелекту в наукових публікаціях, а також показано, як частота використання цих технологій змінюється залежно від стажу роботи науковців. Узагальнено міжнародні підходи та рекомендації щодо етичного застосування штучного інтелекту в академічному письмі. Описано сучасний стан нормативно-правового регулювання цього питання в Україні. Визначено основні напрями для вдосконалення політик академічної доброчесності, зокрема розробка зрозумілих інституційних правил, підвищення обізнаності науковців, впровадження стандартів відповідального використання штучного інтелекту. Подані конкретні рекомендації для формування ефективної системи контролю та саморегуляції - для того, щоб наукові публікації залишалися якісними, надійними та викликали довіру у суспільстві.