ПЕРІОДИЗАЦІЯ РОЗВИТКУ МІГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ В УКРАЇНІ - ГРИЦЕНКО, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено періодизацію розвитку міграційних процесів в Україні, виокремлено основні етапи їх еволюції та визначено характерні риси кожного з них. На основі аналізу публікаційної активності в базі даних Scopus підтверджено зростання наукового інтересу до проблематики міграційних процесів та її міждисциплінарний характер. Розроблено авторську періодизацію розвитку міграційних процесів в Україні за 1991-2025 рр., у межах якої виокремлено шість етапів: лібералізацію мобільності, консолідацію зовнішньої трудової міграції, посилення європейського вектору, становлення вимушеного внутрішнього переміщення, розширення транскордонної мобільності в умовах пандемічних обмежень та трансформацію вимушеної мобільності в період повномасштабної війни. У результаті встановлено, що еволюція міграційних процесів в Україні відображає перехід від переважно економічно вмотивованої трудової мобільності до змішаних і масштабних вимушених переміщень, що мають істотні наслідки для ринку праці, демографічної стійкості та територіального розвитку.