ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ ПІДПРИЄМСТВ АГРОБІЗНЕСУ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ: ОБЛІКОВО–АНАЛІТИЧНИЙ ПІДХІД - ДІБРОВА, Анатолій; МУЗИЧЕНКО, Андрій; ЛИТВИНЕНКО, Володимир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті проаналізовано особливості впливу цифровізації на фінансові результати підприємств агробізнесу в умовах воєнних і післявоєнних викликів. Обґрунтовано, що трансформація аграрного сектору під впливом цифрових технологій змінює традиційні підходи до формування, обліку та аналізу фінансових результатів. Особлива увага приділена обліково–аналітичному підходу як сучасному інструменту управління фінансовою ефективністю, що забезпечує інтеграцію облікових даних, аналітики й управлінських рішень в єдину систему підтримки бізнес–процесів. У процесі дослідження встановлено, що фінансові результати підприємств агробізнесу є чутливими до зовнішніх ризиків, зокрема до економічної нестабільності, логістичних обмежень і воєнних загроз. Водночас упровадження цифрових рішень, включаючи ERP–системи, бізнес–аналітику, хмарні платформи, технології Internet of Things (IoT) та предиктивну аналітику, дає змогу підприємствам зберігати керованість фінансовими потоками, покращувати рентабельність, підвищувати прозорість і точність управлінських рішень. Встановлено, що сучасна цифрова трансформація обліково–аналітичного середовища супроводжується не лише перевагами, але й низкою бар’єрів: відсутністю належної цифрової інфраструктури, дефіцитом кадрів із цифровими компетенціями, високою вартістю програмних продуктів, ризиками інформаційної безпеки та методологічною невизначеністю. Запропоновано бачення обліково–аналітичного підходу в цифровому контексті як динамічної моделі управління, орієнтованої на адаптивність, прогнозування й інтеграцію даних у режимі реального часу. Результати дослідження підтверджують, що обліково–аналітичний підхід, модернізований з урахуванням цифрових технологій, здатен значно підвищити ефективність управління підприємствами агробізнесу в умовах високої волатильності та невизначеності. Зроблено висновок про необхідність комплексної підтримки цифровізації в агробізнесі на державному, галузевому й освітньому рівнях як передумови сталого розвитку аграрного сектору економіки України.