ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СИСТЕМИ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБЛІКУ ДОХОДІВ ВІД ОПЕРАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - ДАЦЕНКО, Ганна; МАЙСТЕР , Людмила (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено особливості інформаційного забезпечення системи організації бухгалтерського обліку доходів від операційної діяльності підприємств сільськогосподарської галузі. Обґрунтовано значення достовірної та своєчасної облікової інформації для ефективного управління фінансово-господарською діяльністю підприємства в умовах економічної нестабільності. Розглянуто економічну сутність понять «дохід», «виручка» та «прибуток», а також визначено їх взаємозв’язок у системі бухгалтерського обліку. Проаналізовано підходи до визнання та оцінки операційних доходів відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку та міжнародних стандартів фінансової звітності. Визначено спільні та відмінні риси щодо трактування поняття доходу, критеріїв його визнання та оцінки в обліковій системі. Особливу увагу приділено специфіці формування операційних доходів у сільськогосподарських підприємствах з урахуванням положень стандарту щодо обліку біологічних активів. Узагальнено склад та структуру операційних доходів аграрних підприємств, зокрема доходів від реалізації продукції, інших операційних доходів та доходів, що виникають у процесі біологічних перетворень, а також досліджено роль облікової політики підприємства. Проаналізовано інформаційну базу обліку операційних доходів, яка включає первинні документи, облікові регістри та фінансову звітність підприємства. Визначено значення раціональної організації документообігу та систематизації облікової інформації для забезпечення ефективного контролю, аналізу та прийняття управлінських рішень. Обґрунтовано необхідність удосконалення організації обліку доходів від операційної діяльності з метою підвищення достовірності фінансової інформації та адаптації облікової системи до сучасних вимог управління підприємствами аграрного сектору.