ПСИХОТЕМПОРАЛЬНИЙ МАРКЕТИНГ, ЯК СУЧАСНИЙ ПІДХІД ДО ДОСЛІДЖЕННЯ СПОЖИВАЦЬКОЇ ПОВЕДІНКИ - МИХАЙЛОВ, Артем (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті розглянуто концепцію психотемпорального маркетингу як сучасного підходу до дослідження споживацької поведінки в умовах цифрової економіки. Проаналізовано наукові джерела з нейромаркетингу, поведінкової економіки, когнітивної психології та UX-дизайну, що закладають методологічну основу для вивчення часової чутливості споживачів. Визначено ключові чинники, які впливають на споживчі рішення: добові та сезонні ритми, тривалість контакту з брендом, емоційний стан, культурні відмінності у сприйнятті часу. Узагальнено практичні аспекти впровадження психотемпоральних стратегій у різних галузях — електронній комерції, банківських послугах, освіті та HoReCa. Показано, що використання темпоральної сегментації, динамічного ціноутворення та часових орієнтирів підвищує рівень конверсії та формує довготривалу лояльність споживачів. Зроблено висновок про перспективність подальших досліджень у напрямі кількісного вимірювання впливу часових чинників на поведінку споживачів та адаптації концепції до специфіки українського ринку.