ОЦІНКА ВПЛИВУ ЯКОСТІ ПРОДУКЦІЇ АГРОПРОМИСЛОВОГО ВИРОБНИЦТВА НА ЇЇ ЦІНОВУ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ НА ВНУТРІШНЬОМУ ТА ЗОВНІШНЬОМУ РИНКАХ - ПОЛЯКОВА, Евгенія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Стаття присвячена комплексному аналізу впливу якісних характеристик агропромислової продукції на її цінову конкурентоспроможність на внутрішньому та зовнішньому ринках в умовах воєнного та поствоєнного періодів (2024–2025 рр.). У роботі обґрунтовано, що глобальна агропродовольча система перейшла до моделі, де якість, безпечність та простежуваність походження є ключовими детермінантами ринкового успіху. Встановлено, що для України агросектор залишається стратегічним фундаментом економіки, забезпечивши за підсумками 2025 року близько 22,5 млрд дол. експортної виручки (56,1% усіх валютних надходжень). Проаналізовано методику розрахунку інтегрального показника конкурентоспроможності, який для українських підприємств у 2024 році коливався в межах 0,85–1,1. Виявлено, що висока якість сировини часто нівелюється надмірними логістичними витратами та «ціновим розривом» (дисконт до 20–30% порівняно зі світовими цінами). Особливу увагу приділено економічній ефективності міжнародної сертифікації (зокрема GLOBALG.A.P. IFA v6), впровадження якої дозволяє виробникам отримати цінову премію у розмірі 15–25%, що є критичним в умовах стрімкого зростання собівартості виробництва. Зокрема, у 2025 році зафіксовано «ножиці цін» через здорожчання добрив на 30%, ЗЗР на 22% та насіння на 15%. У статті ідентифіковано стратегічні цілі розвитку галузі на 2026 рік, серед яких: перехід до моделі AgTech 2.0 (автоматизація та AI для подолання дефіциту кадрів), масштабування «зеленої» переробки та біоенергетики, а також повна цифрова інтеграція в логістичні коридори ЄС. Доведено, що збільшення частки продукції з високою доданою вартістю в експорті до 20%+ та розвиток глибокої переробки є єдиним шляхом до забезпечення макроекономічної стійкості держави.