МЕТОДОЛОГІЧНІ ТА МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНЮВАННЯ ВИРОБНИЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ АГРАРНОГО ПІДПРИЄМСТВА МОЛОЧНОГО НАПРЯМУ - ПРУСОВА, Галина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Стаття присвячена теоретичному обґрунтуванню та розробці комплексного методичного інструментарію для оцінювання виробничого потенціалу аграрних підприємств молочного напряму в умовах системної трансформації 2024–2025 років. У роботі доведено, що в умовах воєнного стану та енергетичної нестабільності поняття виробничого потенціалу змістилося від статичної сукупності ресурсів до динамічної здатності системи забезпечувати безперервність процесів. Встановлено, що ключовими детермінантами стійкості галузі на межі 2026 року стали енергетична автономність, цифрова трансформація та відповідність стандартам «Екстра» класу сировини, що забезпечує понад 55% надходжень на переробку. Запропоновано оновлену структуру потенціалу, яка, на відміну від традиційних підходів, інтегрує біологічні, техніко-технологічні, енергетичні та екологічні компоненти. Особливу увагу приділено впровадженню технологій Precision Dairy Farming, де використання нейронних мереж архітектур MLP та LSTM дозволяє досягти предиктивної точності прогнозування продуктивності стада на рівні 99%. В контексті гострого дефіциту трудових ресурсів обґрунтовано роль автоматизації як інструменту заміщення капіталом людської праці, що дозволяє скоротити потребу в персоналі на 40% при одночасному зростанні надоїв. У статті деталізовано методику оцінювання інноваційного потенціалу за трикомпонентною моделлю фінансової стійкості (код K1, K2, K3), що дозволяє ідентифікувати здатність підприємства до самофінансування проектів із глибокої переробки сировини (виробництво ізолятів та whey protein). На основі аналізу регіональних кластерів виявлено високу адаптивність сектору, зокрема через релокацію потужностей до Західного регіону. Доведено, що впровадження методології оцінки життєвого циклу (LCA) та гармонізація з вимогами European Green Deal є критичними факторами підвищення інвестиційної привабливості вітчизняного молочного бізнесу та його успішної інтеграції до єдиного ринку ЄС у 2026 році.