МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗДІЙСНЕННЯ ДІАГНОСТИКИ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВОЇ БЕЗПЕКИ СУБ’ЄКТІВ АГРАРНОГО БІЗНЕСУ - БЕРЕЗА, Валерій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті обґрунтовано концептуальні та методичні засади здійснення діагностики організаційно-правової безпеки суб’єктів аграрного бізнесу в умовах системних трансформацій 2022–2025 років. Встановлено, що в період дії правового режиму воєнного стану аграрний сектор стикається з унікальними викликами, серед яких ризики стабільності земельного банку, складні мобілізаційні процеси (бронювання персоналу) та еволюція форм аграрного рейдерства. Дослідження базується на зміні парадигми безпеки підприємства з пасивного моніторингу на активний інструмент стратегічного менеджменту, спрямований на досягнення «безпечних станів» через формалізацію підсистем управління. Автором запропоновано комплексну чотириетапну методику діагностики: експрес-діагностика (моніторинг державних реєстрів), загальна діагностика (операційний аудит), спеціалізована діагностика (поглиблений аналіз кадрової, земельної та податкової компонент) та стратегічна діагностика (сценарне моделювання). Наукова новизна дослідження полягає у розробці системи індикаторів, адаптованих до специфіки агросфери, що включають показники корпоративної стійкості, цілісності земельного банку та фінансово-правової безпеки (зокрема, адміністрування мінімального податкового зобов’язання). Для об’єктивізації оцінювання у роботі використано матричну модель ризиків 5×5 та розрахунок інтегрального рівня безпеки на основі вагових коефіцієнтів. Такий підхід дозволяє менеджменту класифікувати загрози за зонами критичності та пріоритезувати розподіл ресурсів на захист активів. Особливу увагу приділено специфічним правовим ризикам воєнного часу, зокрема вразливості цифрових корпоративних даних до кібер-рейдерства та правовим наслідкам втрати статусу критично важливого підприємства. Доведено, що перехід до проактивних моделей управління на основі даних діагностики є єдиним шляхом забезпечення організаційної цілісності та збереження майнового потенціалу аграрних підприємств у довгостроковій перспективі.