СИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМІВ ІНТЕГРАЦІЇ БЕЗПЕКОВИХ КОМПОНЕНТІВ У ЗАГАЛЬНУ СТРАТЕГІЮ ПІДПРИЄМСТВА - САБАДАШ, Інна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено трансформацію системи безпеки підприємства з реактивної функції захисту у фундаментальний елемент корпоративної стратегії та джерело конкурентної переваги. В умовах глобальної цифровізації та геополітичної нестабільності, зокрема триваючої збройної агресії проти України, традиційні підходи до безпеки демонструють обмеженість, що зумовлює необхідність переходу до системного підходу. Обґрунтовано застосування ресурсного підходу (RBV) та теорії випадковості (Contingency Theory) як методологічної основи формування безпекових механізмів, де безпекові активи — технології, знання та культура — розглядаються як стратегічні ресурси, що генерують економічну цінність. Наукова новизна дослідження полягає у розробці системної моделі інтеграції безпекових компонентів (ESI) у загальну стратегію організації. Проведено порівняльний аналіз патернів інтеграції корпоративних систем, який довів, що перехід від хаотичних з’єднань до сервіс-орієнтованої архітектури (SOA) та корпоративної шини даних (ESB) дозволяє знизити операційні ризики на 45% та прискорити впровадження інновацій. Особливу увагу приділено моделі стратегічного нагляду SIDeARM, яка інтегрує бізнес-аналітику з предиктивним ризик-менеджментом. У статті деталізовано роль людського фактора крізь призму теорії мотивації захисту (PMT), а також механізми фінансової безпеки, засновані на цифровій економічній форензиці та блокчейн-технологіях. Синтезовано унікальний досвід українських підприємств після 2022 року, що дозволило ідентифікувати ключові фактори стійкості: проєктне управління безпекою, хмарну міграцію («інфраструктурне заплутування») та адаптивну децентралізацію. Статистичні дані підтверджують, що впровадження інтегрованих систем забезпечує підвищення загальної операційної стабільності на 76%. Зроблено висновок, що стратегічна інтеграція безпеки є критичною умовою виживання та сталого відновлення вітчизняного бізнесу у високоризикованому середовищі майбутнього.