КОНТРОЛІНГ ВИТРАТ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ В УМОВАХ КРИЗИ - ТЮРІНА, Ніла; НАЗАРЧУК, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено роль контролінгу витрат у забезпеченні ефективності управління підприємством в умовах кризи. Обґрунтовано, що за умов економічної нестабільності та підвищеного рівня невизначеності традиційні підходи до управління витратами є недостатніми й потребують доповнення інтегрованими інструментами контролінгу. Розкрито сутність контролінгу витрат як складової системи управління підприємством, що поєднує процеси планування, обліку, аналізу та контролю витрат з метою підвищення обґрунтованості управлінських рішень. Визначено місце контролінгу витрат у системі управління підприємством. Проаналізовано напрацювання вітчизняних та зарубіжних науковців у сфері дослідження контролінгу витрат, здійснено їх узагальнення та окреслено перспективи подальшого розвитку даного напряму. Обґрунтовано елементний склад контролінгу витрат, розкрито їх змістовне наповнення та сформовано концептуальну структурну модель контролінгу витрат. Запропоновано математичну інтерпретацію структурної моделі, що дає змогу формалізувати процес управління витратами, здійснювати аналіз відхилень, прогнозувати їх динаміку та приймати адаптивні управлінські рішення в кризових умовах. Обґрунтовано доцільність розробки зазначеної моделі та необхідність її практичного впровадження в систему управління підприємством. Визначено основні переваги застосування контролінгу витрат, зокрема щодо виявлення резервів оптимізації ресурсів, зниження управлінських ризиків та підвищення загальної ефективності управління підприємством.