ТРЕТЯ МІСІЯ УНІВЕРСИТЕТУ В КОНТЕКСТІ ІНТЕРНАЦІОНАЛІЗАЦІЇ ТА ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ: ФОРМУВАННЯ ІНКЛЮЗИВНОГО ОСВІТНЬОГО Й НАУКОВОГО СЕРЕДОВИЩА - РЄПІНА, Інна; ВОСТРЯКОВ, Олександр; БУДЯЄВ, Максим (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено еволюцію та сучасний зміст третьої місії університету в умовах інтернаціоналізації та євроінтеграції системи вищої освіти. Обґрунтовано, що в сучасному європейському освітньому просторі третя місія університету виходить за межі традиційного трансферу знань і набуває інтегруючого характеру, поєднуючи освітню, наукову та соціальну діяльність закладів вищої освіти. Особливу увагу приділено формуванню інклюзивного освітнього й наукового середовища як ключового напряму реалізації третьої місії в контексті міжнародної співпраці та європейських цінностей. На основі системного та інституційного підходів проаналізовано наукові підходи до трактування третьої місії університету, інтернаціоналізації та соціального виміру вищої освіти. Узагальнено європейські та українські практики реалізації третьої місії, виявлено основні проблеми її інституціоналізації в умовах євроінтеграції. Розроблено авторську концептуальну модель третьої місії університету, у якій третя місія визначена як інституційне ядро, що поєднує процеси інтернаціоналізації та формування інклюзивного освітнього й наукового середовища. Практична значущість результатів полягає у можливості їх використання під час формування стратегій розвитку університетів, удосконалення політик інтернаціоналізації та впровадження інклюзивних практик у закладах вищої освіти в умовах європейської інтеграції.