ВНУТРІШНЬОГОСПОДАРСЬКИЙ КОНТРОЛЬ У ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТІЙКОСТІ ТА КОНКУРЕНТОСПРОСОЖНОСТІ АГРАРНОГО ПІДПРИЄМСТВА - НОВОДВОРСЬКА, Вікторія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено роль внутрішньогосподарського контролю як ключового інструменту забезпечення стійкості та конкурентоспроможності аграрних підприємств в умовах високої економічної та політичної нестабільності, зокрема у воєнний період. Проаналізовано багатовимірність та сутність поняття «контроль» та стратегічне значення у системи управління підприємством. Висвітлено управлінський підхід до контролю, що ґрунтується на ідеях управлінні через результати та стратегічний аспект, що розкритий у контексті формування конкретних переваг. Доведено, що внутрішньогосподарський контроль є не лише технічним чи бухгалтерським процесом, а інтегрується у загальну стратегію розвитку підприємства, забезпечуючи ефективність витрат, контроль запасів, стабільність доходів і ліквідність. Особлива увага приділяється антикризовому аспекту контролю, який виступає системою раннього попередження фінансових та операційних ризиків, запобігає втратам, виявляє дефіцит коштів та зловживання, а також підтримує управлінські рішення в умовах невизначеності. У статті підкреслюється важливість людського фактору в системі контролю: мотивація працівників, професійне судження, конфлікт інтересів та залежність від керівника значно впливають на ефективність внутрішнього контролю. Окремо розкрито ланцюг управлінської результативності внутрішньогосподарського контролю, який включає збір та аналіз інформації, своєчасне виявлення ризиків, коригувальні управлінські рішення, підвищення операційної та фінансової ефективності та зміцнення ринкової позиції підприємства. Запропоновано напрями модернізації системи внутрішньогосподарського контролю, включно з інтеграцією з управлінською системою, цифровим моніторингом, розробкою внутрішніх стандартів, формуванням культури контролю та посиленням відповідальності працівників, що відповідає підходам FAO щодо сталого агробізнесу.