ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ТА НАПРЯМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ОБЛІКУ І АУДИТУ РОЗРАХУНКІВ З ПОСТАЧАЛЬНИКАМИ ТА ПІДРЯДНИКАМИ В СУЧАСНИХ УМОВАХ ГОСПОДАРЮВАННЯ В КОНТЕКСТІ ЦИФРОВІЗАЦІЇ - САРАПІНА, Ольга; ЄРЕМЯН, Олена; ХАРЧУК, Євгеній (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті систематизовано організаційно-методичні засади обліку та аудиту розрахунків з постачальниками та підрядниками в умовах цифровізації економіки. На основі аналізу НП(С)БО 11 «Зобов’язання» та МСФЗ визначено ключові елементи облікової політики та методи оцінки заборгованості в операціях із пов’язаними сторонами. Обґрунтовано впровадження процесно-орієнтованих та ризик-орієнтованих підходів до аудиту в середовищі ERP-систем та електронного документообігу із застосуванням комп’ютеризованих методів перевірки (CAATs). Розроблено практичні рекомендації щодо автоматизації внутрішнього контролю, що дозволяє мінімізувати операційні ризики, забезпечити достовірність фінансової звітності та підвищити ефективність управління поточними зобов’язаннями підприємства в сучасному інформаційному середовищі.