ОЦІНКА ПРОДУКТОВОЇ ДИВЕРСИФІКАЦІЇ ТА ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ ДОХОДАМИ СТРАХОВИКА - ГРИЦЕНКО , Дар’я (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті здійснено комплексну оцінку продуктової диверсифікації та ефективності управління доходами страховика в умовах воєнної економіки, інфляційного тиску та посилення пруденційного нагляду з боку Національного банку України. Обґрунтовано, що в ситуації зростання концентрації ринку (частка ТОП-10 ризикових страховиків становить близько 71%) і підвищення рівня валових виплат до 39,3% ключовим чинником фінансової стійкості виступає збалансована структура страхового портфеля. Проаналізовано динаміку основних показників страхового ринку України за 2021–2024 рр., зокрема валових премій, рівня виплат, рентабельності капіталу та структури портфеля за класами страхування. Встановлено гіпертрофовану концентрацію у транспортному сегменті (понад 55% загальних премій), що формує підвищену чутливість до інфляційних і регуляторних ризиків. Доведено, що прибутковість сектору значною мірою забезпечується інвестиційним доходом, тоді як андерайтингова маржа залишається мінімальною або від’ємною. Особливу увагу приділено ролі добровільного медичного страхування як інструменту якісної диверсифікації та стабілізації доходів страховика в умовах зростання попиту на соціально орієнтовані продукти. Визначено ключові ризики управління дохідністю – інфляційні, фінансові, операційні, регуляторні та кіберризики – та обґрунтовано необхідність системного вдосконалення тарифної політики, структури портфеля, каналів продажів і ризик-менеджменту. Запропоновано поетапну модель фінансової стабілізації страховика, що передбачає відновлення платоспроможності, досягнення фінансової стійкості та формування довгострокової фінансової рівноваги через оптимізацію продуктового портфеля й цифровізацію бізнес-процесів. Отримані результати можуть бути використані при розробленні стратегій управління доходами страхових компаній та удосконаленні їх фінансового менеджменту в умовах макроекономічної нестабільності.