ОСОБЛИВОСТІ МАРКЕТИНГОВОЇ ЦІНОВОЇ ПОЛІТИКИ ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ВІЙНИ - КОСАР, Наталія; КУЗЬО, Наталія; ПИТУЛЯК, Наталія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Військова агресія росії суттєво вплинула на маркетингове середовище вітчизняних підприємств, змусила їх адаптувати до нього свою маркетингову діяльність. У статті визначено, що підприємства почали використовувати різні види стратегій перемінних цін та диференціацію ціни залежно від рівня якості товарів. На початку війни вітчизняні підприємства орієнтувалися на таку ціль ціноутворення як забезпечення виживання, далі – на утримання та розширення ринкової частки. Одночасно на початку воєнного стану держава активно впливала на процеси ціноутворення, використання вітчизняними підприємствами цінових знижок скоротилося. Проте надалі – підприємства їх відновили та розширили, активно використовуючи програми лояльності, у т.ч. і партнерські, зменшився вплив держави на процеси ціноутворення. Аналіз динаміки індексу споживчих цін в Україні протягом 2021-2025 рр. свідчить про те, що найбільше їх зростання порівняно з попереднім роком спостерігалося у 2022 р., найменше у 2024 р. Протягом 2022-2025 рр. найбільше зросли ціни на хліб та хлібо-булочні вироби, паливо та продукти тваринного походження.