ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЙ BIG DATA У ЦІНОУТВОРЕННІ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ПЕРЕХОДУ ДО ЦИРКУЛЯРНОЇ ЕКОНОМІКИ - ЦІХАНОВСЬКА, Олена; СИСОЄВА, Інна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено сучасні підходи до використання технологій Big Data у процесах ціноутворення в умовах цифровізації економіки та посилення глобальної конкуренції. Обґрунтовано, що в контексті розвитку циркулярної економіки аналітика великих даних сприяє формуванню гнучких цінових стратегій, орієнтованих на ефективне використання ресурсів, продовження життєвого циклу продукції та зменшення відходів. Систематизовано основні джерела даних і методи їх обробки, зокрема прогнозну аналітику та алгоритмічні моделі, застосування яких забезпечує перехід до динамічного ціноутворення. Розглянуто практичні приклади впровадження Big Data у роздрібній торгівлі, транспорті, електронній комерції та фінансовому секторі, де такі рішення підвищують прозорість ринкових процесів і підтримують сталі бізнес-моделі. Визначено ключові переваги використання великих даних – зростання точності управлінських рішень, підвищення ефективності діяльності та зміцнення конкурентоспроможності підприємств. Водночас окреслено виклики, пов’язані з етичними аспектами, захистом конфіденційності та забезпеченням належної якості даних. Отримані результати можуть слугувати основою для розроблення стратегічних рішень, що поєднують цифрові інструменти ціноутворення з принципами циркулярної економіки.