ІНТЕГРАЦІЯ МАРКЕТИНГОВИХ КОМУНІКАЦІЙ У СИСТЕМУ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ - ФАЛОВИЧ, Володимир; ФАЛОВИЧ, Наталія; ЯКИМИШИН, Лілія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджується роль маркетингових комунікацій у системі стратегічного управління підприємством, зокрема в аспекті забезпечення ефективності формування, реалізації та адаптації стратегій. Автори акцентують увагу на тому, що маркетингові комунікації є не лише каналом передачі інформації, а багатовимірним інструментом, який забезпечує систематичний збір та аналіз даних про ринкові тенденції, поведінку споживачів, ефективність внутрішніх процесів і результативність стратегічних ініціатив. Значну роль у цьому процесі відіграють цифрові платформи та аналітичні інструменти, які дозволяють підприємствам оперативно виявляти зміни у ринковому середовищі, прогнозувати потенційні ризики, а також адаптувати маркетингові та продуктові рішення відповідно до актуальних умов. Автори також підкреслюють важливість інтеграції маркетингових комунікацій із внутрішніми підрозділами підприємства для забезпечення узгодженості дій, оптимізації ресурсного використання та підвищення стратегічної гнучкості. Особлива увага приділяється використанню сучасних цифрових технологій, інструментів аналітики великих даних та алгоритмів штучного інтелекту, що дозволяє не лише прогнозувати ринкові зміни, а й моделювати ефективність стратегічних рішень ще на етапі планування. У статті розглядаються практичні аспекти застосування маркетингових комунікацій для контролю реалізації стратегій, збору зворотного зв’язку від цільових аудиторій та своєчасної адаптації тактичних дій у відповідь на зміни поведінки споживачів і конкурентного середовища. Автори наголошують, що системне використання таких комунікаційних механізмів сприяє підвищенню ефективності управлінських рішень, покращенню взаємодії між підрозділами підприємства та зміцненню конкурентних позицій на ринку. Перспективи подальших досліджень у даному напрямі пов’язані з удосконаленням моделей інтегрованого стратегічного контролю, розвитком етичних стандартів цифрового маркетингу, вивченням поведінкових ефектів комунікацій та підвищенням точності прогнозування ринкових тенденцій за допомогою інноваційних аналітичних підходів. Такий комплексний підхід забезпечує стійкий розвиток підприємств, підвищує їх адаптивність у мінливому ринковому середовищі та дозволяє ефективно реалізовувати стратегічні цілі у довгостроковій перспективі.