АГРАРНІ РОЗПИСКИ ТА НОТИ ЯК НОВІТНІ ІНСТРУМЕНТИ ЗАЛУЧЕННЯ ФІНАНСУВАННЯ - ГАРКУША, Юлія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено теоретичні та організаційні основи застосування аграрних розписок та аграрних нот у процесі залучення фінансування аграрними підприємствами. Вказано сутність аграрних нот та аграрних розписок, досліджено їх види. Виділено та охарактеризовано моделі застосування аграрних розписок у банківській практиці. Визначено основні переваги застосування аграрних розписок для банків та представників аграрного бізнесу. Проаналізовано динаміку кількості та вартості аграрних розписок в Україні. Також у дослідженні виокремлено етапи застосування аграрних нот у процесі залучення банківського кредиту. Вказані характерні відмінності аграрних нот та аграрних розписок. За результатами проведеного дослідження визначено перспективи застосування аграрних розписок та нот як інструментів залучення фінансування вітчизняними аграрними підприємствами та надані рекомендації щодо спрощення доступу агробізнесу до фінансових ресурсів.