МЕТОДИЧНА СКАРБНИЦЯ МЕНЕДЖЕРА ПРОЄКТІВ ПОЛІГРАФІЧНОЇ КОМПАНІЇ: УПРАВЛІННЯ МІЖОСОБИСТІСНИМИ КОНФЛІКТАМИ - МАКАТЬОРА, Альона; МАКАТЬОРА, Дмитро; ЗЕНКІН, Микола; КАРПЕШКО, Андрій; КУБАНОВ, Руслан (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Стаття присвячена дослідженню управління міжособистісними конфліктами у поліграфічних компаніях як ключової проблеми сучасного менеджменту. Поліграфічна галузь характеризується високою динамікою, жорсткими строками виконання замовлень, значними фінансовими ризиками та постійною взаємодією між різними професійними групами – редакторами, дизайнерами, технологами, маркетологами та клієнтами. У таких умовах конфлікти виникають регулярно й можуть мати як конструктивний, так і деструктивний характер. Традиційні підходи, що зводилися до «гасіння пожеж» або придушення суперечок, виявилися недостатньо ефективними, адже не враховують психологічні аспекти взаємодії, емоційні реакції учасників та системні причини повторюваних конфліктів. Метою дослідження є розробка та обґрунтування системи управління міжособистісними конфліктами у поліграфічних компаніях, яка поєднує сучасні методики психологічного, комунікаційного та організаційного менеджменту. Методологічна основа ґрунтується на системному, когнітивно-поведінковому та людиноцентричному підходах, що дозволяє інтегрувати психологічні, організаційні та економічні інструменти в єдину модель управління. Використано порівняльний аналіз сучасних методик: стратегія «конфлікт як ресурс» (Positive Conflict), інтерес-орієнтовані переговори (Harvard Negotiation Project), когнітивно-поведінковий підхід, EQ-менеджмент, фасилітація, коучинг та ненасильницька комунікація. У статті узагальнено ключові уміння менеджера, які безпосередньо впливають на економічну ефективність підприємства. Вони трансформуються у конкретні вигоди для компанії – від зниження витрат і простоїв до підвищення якості продукції та довіри клієнтів. Зокрема, найбільший економічний ефект дають уміння, пов’язані з клієнтами та підрядниками, тоді як фасилітація та стратегія «конфлікт як ресурс» забезпечують стратегічний розвиток і інноваційність. Важливим є також попередження конфліктів через комунікацію, що формує прозорість процесів і зменшує кількість кризових ситуацій. Практична орієнтація дослідження реалізується через приклади поліграфічних проєктів, де конфлікти виникають через різні професійні бачення, жорсткі строки та фінансові ризики. Показано, як застосування мозкового штурму, питань на прояснення, спільного моделювання чи інтерес-орієнтованих переговорів дозволяє перетворити суперечки на джерело інноваційних рішень. Це доводить, що конфлікт може бути не лише точкою ризику, а й точкою росту для компанії, стимулюючи креативність, розвиток компетентності та формування культури довіри. Узагальнюючи, стаття доводить, що ефективне управління міжособистісними конфліктами у поліграфічних компаніях має бути багаторівневим: від емоційної стабілізації до системного усунення причин, від інтерес-орієнтованих переговорів до використання конфлікту як ресурсу для інновацій. Запропонована модель забезпечує подвійний результат: економічну вигоду у короткостроковій перспективі та стратегічну цінність у довгостроковій – розвиток культури співпраці, інноваційності й професійної зрілості команди.