СТАТИСТИЧНА ОЦІНКА ПОДАТКОВИХ НАДХОДЖЕНЬ В ДОХОДАХ БЮДЖЕТНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ - ФОРКУН, Ірина; БОГАТЧИК, Людмила; МАТВІЙЧУК, Леся (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті здійснено аналіз наукових праць з проблематики формування та оптимізації податкових надходжень та виділено чотири основні напрями їх статистичного аналізу в контексті визначення місця та ролі податкових надходжень у складі доходів бюджетної системи України. Обґрунтовано, що податкові надходження відіграють провідну роль у складі джерел формування дохідної частини бюджетів різних рівнів і є результатом реалізованої податкової політики держави, яка, поєднуючи фіскальну і регулюючу функції, задає вектор розвитку економіки, згладжує ризики, є основою для прийняття ефективних управлінських рішень у фінансово-економічній сфері. Проведена статистична оцінка динаміки доходів зведеного, державного та місцевих бюджетів України в 2021-2024 роках та аналіз частки у них податкових надходжень загалом та в розрізі найвагоміших складових дозволили встановити, що податкова складова в умовах повномасштабної війни стала менш домінуючою щодо наповнення бюджетної системи порівняно із довоєнним періодом, незважаючи на збільшення сум податкових надходжень. Висока залежність України від зовнішнього фінансування в умовах повномасштабної війни залишається ключовим викликом для економічного суверенітету, а тому для переходу від моделі «виживання» до сталого розвитку державна політика має бути зосереджена на трьох стратегічних напрямах: оптимізація податкової політики, модернізація бюджетної політики, післявоєнне відновлення і стимулювання економіки та їх гармонізація з європейськими стандартами.