СТРУКТУРНІ ЗРУШЕННЯ У ЗАЙНЯТОСТІ КРЕАТИВНИХ ІНДУСТРІЙ У ПРОЦЕСІ ТРАНСФОРМАЦІЇ РИНКУ ПРАЦІ - СВИЩУК, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено структурні зрушення у зайнятості креативних індустрій України в умовах трансформації ринку праці. Аналіз здійснено на основі інтегрованої авторської класифікації креативних індустрій, що враховує спосіб створення економічної вартості, тип кінцевого продукту та характер взаємодії зі споживачем. На основі даних Державної служби статистики України проаналізовано динаміку зайнятості у класично творчих, змішаних, технологічно-креативних та цифрових креативних індустріях у 2010–2022 роках. Встановлено, що зайнятість у класично творчих видах економічної діяльності характеризується високою волатильністю та скороченням у кризові періоди, тоді як цифрові та технологічно орієнтовані креативні індустрії демонструють стійке зростання чисельності зайнятих. Виявлено поступовий перерозподіл зайнятості на користь цифрових сегментів креативної економіки, що свідчить про зміну моделей організації праці та зростання ролі цифрових компетенцій. Отримані результати підтверджують доцільність використання інтегрованої авторської класифікації як інструменту аналізу трансформації ринку праці та формування обґрунтованих управлінських і політичних рішень у сфері розвитку креативних індустрій.