УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ЗОВНІШНЬОГО БОРГУ У СИСТЕМІ МАКРОЕКОНОМІЧНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ - МАКУХА, Сергій; ШАРАГ, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті розглянуто ключові аспекти управління ризиками зовнішнього боргу в контексті макроекономічної політики країн, що розвиваються. Проаналізовано основні ризики, такі як рефінансування, валютний, відсотковий та ліквідність, що виникають через структуру боргу та ринкові умови. Розглянуто інструменти пом’якшення, включаючи хеджування деривативами, операції з зобов’язаннями (обміни, викупи), накопичення резервів та розвиток внутрішніх ринків облігацій. На прикладі азіатської фінансової кризи 1997-1998 років проілюстровано наслідки надмірного короткострокового боргу в іноземній валюті. Запропоновано стратегії для інтегрованого національного балансу, регулювання приватного сектору та моніторингу через стрес-тести. Висновки підкреслюють необхідність диверсифікації фінансування та мінімізації вразливостей для стійкого економічного розвитку.