СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ РИНКУ СИРІВ В УКРАЇНІ ТА НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ ЕКСПОРТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ - ДАВИДЮК, Людмила; КУЛЬГАНІК, Оксана; АНТОНЮК, Валерія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті здійснено комплексне дослідження сучасних тенденцій розвитку ринку сирів в Україні в умовах глобалізації, поглиблення євроінтеграційних процесів та трансформації агропродовольчих систем. Проаналізовано структурні зміни у виробництві та споживанні сирів, а також динаміку зовнішньої торгівлі, зокрема вплив зростання імпорту з країн Європейського Союзу на конкурентні позиції вітчизняних виробників. Визначено ключові чинники, що стримують розвиток галузі, серед яких висока собівартість продукції, технологічна застарілість окремих підприємств, нестача інвестицій у модернізацію виробництва та недостатній рівень відповідності міжнародним стандартам якості й безпечності харчових продуктів. Особливу увагу приділено дослідженню потенціалу крафтового сироваріння як перспективного напряму диверсифікації виробництва та інструменту сталого агропродовольчого розвитку. Обґрунтовано доцільність використання молока дрібної рогатої худоби, зокрема кіз і овець, що сприяє збереженню біокультурної спадщини, розвитку екологічно орієнтованих технологій і формуванню коротких ланцюгів постачання. Показано, що крафтове виробництво сирів здатне підвищити додану вартість продукції й посилити економічну стійкість сільських територій. У процесі дослідження використано методи аналізу й синтезу, порівняльного аналізу, статистичного узагальнення та системного підходу, що дало змогу комплексно оцінити тенденції розвитку ринку сирів та обґрунтувати напрями підвищення його експортного потенціалу.