СУПУТНИКОВІ ТЕХНОЛОГІЇ В ОЦІНЦІ ЕКОЛОГІЧНИХ НАСЛІДКІВ ВІЙНИ ТА УПРАВЛІННІ ВІДНОВЛЕННЯМ ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ - КАЛИНА, Тетяна; ОСТРОВСЬКИЙ, Ігор; ПІДБЕРЕЗНИХ, Інна; НАЗАРЕНКО, Інна; МАСЬ, Андрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
В статті висвітлено екологічні наслідки повномасштабної війни в Україні, зокрема деградацію ґрунтів, забруднення токсичними речовинами, втрату сільськогосподарських угідь, порушення природоохоронних територій та систем екологічного моніторингу. Увагу приділено актуальності супутникових технологій як інструменту оцінки стану довкілля в умовах обмеженого доступу до територій, постраждалих від бойових дій. Проаналізовано потенціал оптичних, радіолокаційних і інфрачервоних знімків, спектральних індексів (NDVI, SAVI, EVI), а також геоінформаційних платформ для ідентифікації пошкоджень, планування відновлення та прийняття управлінських рішень. Узагальнено міжнародний досвід моніторингу наслідків збройних конфліктів. Наголошено на необхідності інституціоналізації супутникових технологій у системі екологічного управління України, розвитку професійної підготовки фахівців, відкритості даних та вдосконалення нормативної бази. Супутниковий моніторинг розглядається не лише як інструмент оцінки шкоди, а як основа довготривалої стратегії відновлення природного середовища в умовах війни та післявоєнної відбудови.