АДАПТИВНО-ПРОЦЕСНИЙ ПІДХІД ВИБОРУ СТРАТЕГІЇ ПОТЕНЦІАЛУ РОЗВИТКУ ІНТЕЛЕКТУАЛІЗАЦІЇ КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЮ ЕКОНОМІКИ - ТАРАСЮК, Григорій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У сучасних умовах динамічного розвитку цифрових технологій зростає значущість інтелектуального капіталу як ключового ресурсу підвищення конкурентоспроможності підприємства. Обґрунтовано, що інтеграція інтелектуального капіталу у стратегічне управління підприємством є необхідною умовою підвищення його адаптивності, інноваційності та конкурентоспроможності. Метою статті є обґрунтування та розроблення адаптивно-процесного підходу до вибору стратегії потенціалу розвитку інтелектуалізації капіталу підприємства в умовах цифровізації економіки. Методологічну основу дослідження становить адаптивно-процесний підхід, який поєднує принципи стратегічного управління, процесного підходу та цифрової трансформації. Для обґрунтування вибору оптимальної стратегії використано метод аналізу ієрархій (МАІ) Т. Сааті, що дозволив провести структуризацію проблеми, здійснити оцінювання альтернативних варіантів і визначити найбільш ефективну стратегію потенціалу розвитку інтелектуалізації капіталу. Запропоновано інформаційно-процедурну модель оцінювання та вибору стратегії потенціалу розвитку інтелектуалізації капіталу підприємства. На основі методу попарних порівнянь сформовано ієрархічну модель, яка дозволяє врахувати вплив фінансових, інвестиційних та інтелектуальних факторів. Розраховано локальні та глобальні пріоритети, на основі яких визначено, що найбільш релевантною стратегією за умов цифрової трансформації є стратегія утримання, що забезпечує стабільність ключових інтелектуальних ресурсів та підвищення адаптивного потенціалу підприємства. Результати дослідження підтверджують доцільність застосування адаптивно-процесного підходу як ефективного інструменту стратегічного управління, який дозволяє підвищити рівень узгодженості управлінських рішень, зміцнити інтелектуальний потенціал і забезпечити стійке функціонування підприємства в умовах цифрових викликів.