ОРГАНІЗАЦІЙНО-УПРАВЛІНСЬКІ ЗАСАДИ РЕАЛІЗАЦІЇ РЕГІОНАЛЬНИХ ПРОГРАМ - ГАЙДУК , Антон (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті здійснено комплексне дослідження організаційно-управлінських засад реалізації регіональних програм у системі публічного управління в умовах децентралізації влади та трансформації регіональної політики. Обґрунтовано, що регіональні програми є ключовим інструментом забезпечення збалансованого соціально-економічного розвитку територій і водночас механізмом практичної реалізації стратегічних пріоритетів державної та регіональної політики. Акцентовано увагу на зростанні ролі органів місцевого самоврядування у процесах програмування розвитку регіонів, що потребує підвищення інституційної спроможності, удосконалення управлінських процедур і впровадження сучасних підходів до планування та реалізації програмних заходів. У статті доведено доцільність застосування програмно-проєктного підходу як ефективного інструменту публічного управління, що забезпечує узгодження стратегічних цілей регіонального розвитку з конкретними проєктами, ресурсним забезпеченням і системою результативних показників. Розкрито зміст організаційно-управлінських механізмів реалізації регіональних програм, зокрема визначення повноважень суб’єктів управління, міжвідомчу координацію, створення проєктних структур, а також впровадження систем моніторингу та оцінки ефективності програм. Особливу увагу приділено фінансовому забезпеченню регіональних програм як ключовій передумові їх успішної реалізації, з урахуванням можливостей місцевих бюджетів, державної підтримки та залучення зовнішніх фінансових ресурсів. Проаналізовано роль програмно-проєктного підходу, визначено ключові управлінські механізми та інструменти, що забезпечують ефективне планування, координацію та моніторинг регіонального розвитку. Обґрунтовано, що системне застосування інструментів оцінки ефективності дозволяє підвищити прозорість управлінських рішень, своєчасно коригувати програмні заходи та забезпечити орієнтацію на досягнення вимірюваних соціально-економічних результатів. Зроблено висновок, що удосконалення організаційно-управлінських засад реалізації регіональних програм є необхідною умовою сталого розвитку територій та підвищення ефективності публічного управління в Україні.