ЦИФРОВІЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ МАРКЕТИНГОВОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА - АНДРУШКЕВИЧ , Зінаїда; ЛАРІОНОВА , Катерина; КАПІНОС , Аліна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджуються теоретико-методичні засади управління маркетинговою діяльністю підприємства в умовах цифровізації. Обґрунтовано критичну важливість цифрової трансформації маркетингу для забезпечення конкурентоспроможності підприємств у сучасному бізнес-середовищі. Проведено порівняльний аналіз традиційного та цифрового маркетингу за дванадцятьма критеріями, що засвідчив суттєві конкурентні переваги цифрових технологій у контексті охоплення аудиторії, вимірюваності результатів, персоналізації та швидкості запуску кампаній. Запропоновано авторське визначення управління маркетинговою діяльністю з використанням цифрових технологій, яке інтегрує процесний, інструментальний та результативний аспекти цифрового маркетингового менеджменту. Здійснено систематизацію принципів управління цифровим маркетингом підприємства, які формують методологічну основу для побудови ефективної системи маркетингового менеджменту в епоху цифрової трансформації. Встановлено, що комплексне застосування систематизованих принципів забезпечує синергетичний ефект, створює суттєві конкурентні переваги через підвищення ефективності маркетингових інвестицій, покращення клієнтського досвіду та формує здатність підприємства швидко адаптуватися до динамічних змін ринкового середовища. Розроблено комплексну систематизацію інструментів управління маркетинговою діяльністю в умовах цифровізації за функціонально-цільовою ознакою з виділенням трьох базових категорій: аналітичні інструменти та інформаційні системи, цифрові канали комунікації, інструменти управління клієнтськими відносинами. Проаналізовано функціональні характеристики, переваги та можливості ключових інструментів кожної категорії, що дозволяє підприємствам будь-якого розміру підібрати оптимальну комбінацію технологічних рішень відповідно до специфіки їхньої діяльності, стратегічних цілей та бюджетних можливостей. Результати дослідження формують концептуальну основу для побудови цілісної системи маркетингового менеджменту та надають практичні рекомендації щодо оптимального використання цифрових технологій для досягнення стратегічних цілей підприємства.