АСПЕКТИ ПЛАНУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ ПОСИЛЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ МОБІЛЬНОСТІ МАЛИХ І СЕРЕДНІХ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ - КОПИЛЮК , Оксана; КУЦИК , Валентина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті обґрунтовано теоретико-прикладні аспекти планування регіональної політики посилення економічної мобільності малих і середніх підприємств в Україні в умовах воєнних викликів і повоєнного відновлення. Економічну мобільність МСП визначено як здатність до створення, адаптації, розвитку та масштабування діяльності у нестабільному середовищі. Доведено доцільність застосування програмно-цільового підходу з чіткою ієрархією цілей, завдань і заходів. Запропоновано напрями підтримки стратегічних видів діяльності, стимулювання започаткування бізнесу та масштабування діючих підприємств. Акцентовано на необхідності удосконалення моніторингу результативності МСП, впровадження SME-тесту та оцінювання ефективності грантових програм. Реалізація запропонованих підходів сприятиме підвищенню конкурентоспроможності регіонів і зміцненню їх економічної безпеки.